Ana içeriğe atla

AKP iktidarı yoksullukla övünüyor

Hükümetin övündüğü destekler emekçinin düştüğü yoksulluğu ortaya koydu. Verilere göre, 3 milyon 50 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı ve maaşının çok daha azıyla geçinmeye zorlandı. 878 bin kişi ücretsiz izne çıkarıldı, ayda 1168 liraya mahkûm edildi. 591 bin 894 kişi işsizlik ödeneği aldı.



Hükümetin açıkladığı kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işsizlik ödeneği verileri, emekçinin halini ortaya koydu. Verilere göre, milyonlarca işçi asgari ücretin de altındaki düşük ücretlerle ayın sonunu getirmeye çalışıyor. 
Tablo şöyle:
- Kısa çalışma ödeneği kapsamında 3 milyon 50 bin 854 kişiye, 4.8 milyar lira ödeme yapıldı. Bu veri aynı zamanda 3 milyonun üzerinde işçinin mevcut ücretlerinden çok daha düşük bir ücretle geçinmek zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor. Çünkü günlük kısa çalışma ödeneği, işçinin son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı. Hükümet kısa çalışma ödeneği kapsamında işçilere 1750 lira ile 4 bin 381 lira arasında ücret verildiğini belirtiyor. Ancak işçinin tavan olan 4 bin 381 lirayı alabilmesi için son 12 aylık prime esas aylık ortalama kazancının 9 bin lira olması gerekiyor. 6 milyon işçinin asgari ücretle geçinmeye çalıştığı Türkiye’de bu miktarda ücret alabilen işçi sayısı çok az. Asgari ücretli bir işçi kısa çalışma ödeneği olarak en fazla 1750 lira alabiliyor.  Kısa çalışma ödeneğinde emeklilik prim ödemeleri de duruyor. İşsiz kaldığında ise kısa çalışma ödenekleri işsizlik maaşı süresinden düşülüyor. 
- Bakanlık verilerine göre, 878 bin 614 işçiye 441.1 milyon lira nakdi ücret desteği verildi. Bu işçiler günlük 39, aylık da bin 168 lira geçinmeye çalışıyor.
- Sosyal destek programları kapsamında geliri olmayan hanelere biner lira ödeme yapılıyor. Bugünkü salgın koşullarında bin lira ile geçinebilmek de olanaksız. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OECD Ülkeleri ve Türkiye’nin Sağlık Sistemleri, Sağlık Harcamaları ve Sağlık Göstergeleri Karşılaştırması

Koronavirüs salgınının merkezi haline gelen Batı ülkelerinin sağlık sistemleri bu krize ne kadar hazırlıklı? Çoğu ülkenin yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı ile mücadele yöntemi, sağlık sistemi kapasitelerini aşmayacak şekilde vakaları kontrol altına almak. Özellikle Çin'den sonra epideminin merkezi haline gelen Avrupa ülkeleri ve ABD, virüsle mücadele açısından sıkı sosyal mesafe önlemleri alarak vatandaşlarını evde kalmaları konusunda uyarıyor. İtalya, İspanya ve Fransa gibi kimi ülkeler çok daha katı uygulamalara giderek sokağa çıkmayı belirli şartlara ve koşullara bağladı. Böylece koronavirüsün riskli gruplara ulaşması engellenerek ülkelerin sağlık sistemlerinin kapasitelerinin aşılmaması hedefleniyor. Bilim dünyasının ve uzmanların 'eğriyi düzleştirin' çağrılarının nedeni de bu. Dünyanın sağlık sistemleri en verimli ülkeleri! Türkiye listede... Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dev bir çalışma sonrası hazırladığı liste tartı

TÜİK Başkanlığı’na Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürünün eşi atandı!!!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı’na, Başkan Yardımcısı Muhammed Cahit Şirin vekaleten atandı. Şirin, Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürü olan Elif Esen ile evli. TÜİK’ten yapılan duyuruya göre, Kurumun Başkan Vekili Yinal Yağan, Sümer Holding’e Genel Müdür olarak atanırken, Başkan Yardımcısı Muhammed Cahit Şirin ise TÜİK Başkanlığı’na vekaleten getirildi. Muhammet Cahit Şirin, KADEM’de yönetim kurulu üyesi olarak çalışan daha sonra Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürü olan Elif Esen’le evli. Muhammet Cahit Şirin ve Elif Esen’in düğünlerinin şahitliğini Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan yapmıştı. MUHAMMED CAHİT ŞİRİN KİMDİR? 1984 yılında İstanbul’da doğan Muhammed Cahit Şirin; ilk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. Şirin, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Ford, BP, Abbott gibi uluslararası firmalarda uzman ve yöneticilik pozisyonlarında görev yaptı. 2018 yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nda göreve baslayan Muhammed Cahit

Sağlıkta şiddet yasa teklifinin görüşülmesi önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi!!!!

Sağlıkta şiddet yasa teklifinin görüşülmesi önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi CHP Milletvekili Ali Şeker'in, sağlıkta şiddeti önlemeye dair yasa teklifinin görüşülmesi teklifi, Meclisteki AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sağlıkta şiddeti önlemeye dair yasanın bir an önce çıkarılması için  TBMM 'de görüşmelere başlanmasını istedi. Şeker’in bu önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda söz alan ve kürsüye doktor önlüğü ile çıkan Ali Şeker, "Vekil kimliğimle değil hekim kimliğimle konuşacağım. Sağlıkta şiddet yasası çıkana kadar da bu mikrofonda kalsın önlüğümüz” dedi. "SAĞLIKÇILARI ÜÇ GÜN ALKIŞLADIK AMA SONRA..." Milletvekili Ali Şeker, konuşmasında “Üç gün sağlıkçıları alkışladık ama sonrası üç nokta, boşluk. Eğer biz Meclis olarak bu sağlıkta şiddet yasasını çıkartmayacaksak ne farkımız kaldı? Sadece alkış yetmez