Ana içeriğe atla

Saray'ın harcamaları 4 kat arttı: Günlük harcaması 10 milyon !!!


2019 yılında Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık harcaması bir önceki yıla göre 4 kat artışla 3.6 milyar TL olurken, Cumhurbaşkanlığı’nın hesaplarını denetleyen Sayıştay “Tüm yönleriyle doğru ve güvenilir” dedi.

Bir yılda 3 milyar 919 milyon TL harcandı

Cumhurbaşkanlığı’na 2019 için 2 milyar 818 milyon TL başlangıç ödeneği tahsis edildi. Cumhurbaşkanlığı bütçesine yıl içinde 2 milyar 133 milyon TL ekleme yapıldı. Cumhurbaşkanlığı yapılan eklemelerle 5 milyar TL’yi aşan bütçesinden, 1 milyar 32 milyon TL kesintiye giderek toplamda 3 milyar 919 milyon harcadı.

Erdoğan’ın maaşı 74 bin TL’ye yükseldi

Rapora, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı Ödeneği” kaleminden 12 ayda toplam 894 bin TL maaş aldığı da yansıdı. 2018’de ayda 59 bin TL alan Erdoğan, maaşını 74 bin TL’ye yükseltmiş oldu.

Personele 258 milyon TL harcandı

Personel toplamına 258 milyon TL harcama yapıldı. Memurlara 27 milyon 817 bin, sözleşmeli personele 143 milyon 847 bin, geçici personele 4 milyon, diğer personele 81 milyon 800 bin TL harcandı.

Mal ve hizmet giderleri katlandı

2017’de “mal ve hizmet alım giderleri”ne 156 milyon TL, 2018’de 428 milyon TL harcanırken, 2019’da bu kalem katlanarak arttı ve tam 1 milyar 778 milyon 798 bin TL oldu.

Faturalara 

Saray'ın harcamaları 4 kat arttı: Günlük harcaması 10 milyon!

 aktı

Cumhurbaşkanlığı’nın ısıtma, elektrik ve su gibi fatura harcamalarından oluşan “tüketime yönelik mal ve malzeme alımları” kalemi, 2018’de 40 milyon 988 bin TL harcanırken 2019’da bu rakam fırladı ve 116 milyon 211 bin TL’yi buldu. “Yolluk” kalemi 14 milyon 620 bin TL, “görev giderleri” kalemi 1 milyar 427 milyon TL, “hizmet alımları” kalemi 154 milyon 842 bin TL’ye çıktı.

Reklama 50 milyon

Cumhurbaşkanlığı, “temsil ve tanıtma” için 49 milyon 899 bin TL, bakım ve onanım giderleri için 16 milyon TL harcandı. Kar amacı gütmeyen kurumlara 12 milyon 500 bin transfer yapıldı. Kırtasiye malzemeleri için 3 milyon 162 bin harcama yapıldı.


Mutfak harcamaları   

Resepsiyonlarda tartışma konusu olan mutfakta kullanılan malzemeleri içeren “beslenme gıda amaçlı ve mutfakta kullanılan tüketim malzemesi” başlığında 3 milyon 82 bin, “yiyecek” başlığında 114 bin 831, “içecek” başlığında 1 milyon 319 bin TL harcandı.

“Tıbbi ve laboratuvar malzemesi” kaleminden 5 milyon 55 bin, “yakıtlar” için 845 bin, “yedek parçalar” başlığından 6 milyon 263 bin, “vasıta lastikleri” kaleminden 1 milyon 164 bin TL harcandı. Temizlik için 4 milyon 194 bin TL’lik ekipman alındı. “Giyecek, mefruşat ve tuhafiye malzemeleri” başlığı altında10 milyon TL harcandığı görüldü. “Bakım ve üretim malzemeleri” kaleminden de 11 milyon 72 bin TL harcandı.

Vergi, satış ve bağışlardan oluşan gelir toplamı 861 milyon 903 bin

Sayıştay Raporu’ndaki faaliyet sonuçları tablosuna göre; Cumhurbaşkanlığı’nın 2019 gelir toplamı 861 milyon 903 bin TL, giderler toplamı ise 3 milyar 668 milyon 704 bin 510 TL olarak hesaplandı.

Faaliyet sonucu Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’nin eksi 2 milyar 806 milyon 800 bin 698 TL olduğu görüldü. Gelirleri arasında vergi gelirleri, mülkiyet gelirleri, mal ve hizmet satış gelirleri, bağışlar yer aldı.

Denetim görüşü, ‘doğru ve güvenilir’

Sayıştay, denetimin ardından şu görüşe yer verdi:

“Cumhurbaşkanlığının 2019 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve ekte yer alan, geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır.”





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OECD Ülkeleri ve Türkiye’nin Sağlık Sistemleri, Sağlık Harcamaları ve Sağlık Göstergeleri Karşılaştırması

Koronavirüs salgınının merkezi haline gelen Batı ülkelerinin sağlık sistemleri bu krize ne kadar hazırlıklı? Çoğu ülkenin yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı ile mücadele yöntemi, sağlık sistemi kapasitelerini aşmayacak şekilde vakaları kontrol altına almak. Özellikle Çin'den sonra epideminin merkezi haline gelen Avrupa ülkeleri ve ABD, virüsle mücadele açısından sıkı sosyal mesafe önlemleri alarak vatandaşlarını evde kalmaları konusunda uyarıyor. İtalya, İspanya ve Fransa gibi kimi ülkeler çok daha katı uygulamalara giderek sokağa çıkmayı belirli şartlara ve koşullara bağladı. Böylece koronavirüsün riskli gruplara ulaşması engellenerek ülkelerin sağlık sistemlerinin kapasitelerinin aşılmaması hedefleniyor. Bilim dünyasının ve uzmanların 'eğriyi düzleştirin' çağrılarının nedeni de bu. Dünyanın sağlık sistemleri en verimli ülkeleri! Türkiye listede... Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dev bir çalışma sonrası hazırladığı liste tartı

TÜİK Başkanlığı’na Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürünün eşi atandı!!!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı’na, Başkan Yardımcısı Muhammed Cahit Şirin vekaleten atandı. Şirin, Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürü olan Elif Esen ile evli. TÜİK’ten yapılan duyuruya göre, Kurumun Başkan Vekili Yinal Yağan, Sümer Holding’e Genel Müdür olarak atanırken, Başkan Yardımcısı Muhammed Cahit Şirin ise TÜİK Başkanlığı’na vekaleten getirildi. Muhammet Cahit Şirin, KADEM’de yönetim kurulu üyesi olarak çalışan daha sonra Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürü olan Elif Esen’le evli. Muhammet Cahit Şirin ve Elif Esen’in düğünlerinin şahitliğini Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan yapmıştı. MUHAMMED CAHİT ŞİRİN KİMDİR? 1984 yılında İstanbul’da doğan Muhammed Cahit Şirin; ilk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. Şirin, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Ford, BP, Abbott gibi uluslararası firmalarda uzman ve yöneticilik pozisyonlarında görev yaptı. 2018 yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nda göreve baslayan Muhammed Cahit

Sağlıkta şiddet yasa teklifinin görüşülmesi önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi!!!!

Sağlıkta şiddet yasa teklifinin görüşülmesi önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi CHP Milletvekili Ali Şeker'in, sağlıkta şiddeti önlemeye dair yasa teklifinin görüşülmesi teklifi, Meclisteki AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sağlıkta şiddeti önlemeye dair yasanın bir an önce çıkarılması için  TBMM 'de görüşmelere başlanmasını istedi. Şeker’in bu önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda söz alan ve kürsüye doktor önlüğü ile çıkan Ali Şeker, "Vekil kimliğimle değil hekim kimliğimle konuşacağım. Sağlıkta şiddet yasası çıkana kadar da bu mikrofonda kalsın önlüğümüz” dedi. "SAĞLIKÇILARI ÜÇ GÜN ALKIŞLADIK AMA SONRA..." Milletvekili Ali Şeker, konuşmasında “Üç gün sağlıkçıları alkışladık ama sonrası üç nokta, boşluk. Eğer biz Meclis olarak bu sağlıkta şiddet yasasını çıkartmayacaksak ne farkımız kaldı? Sadece alkış yetmez