Ana içeriğe atla

Erdoğan'ın Çin dertleri: Aşı ve Uygurlar...

Türkiye Çin’in Uygulara ağır baskılarına ses çıkarmıyor. Alman Profesör Susanne Schröder’e göre dış politikada yalnızlaşan AKP hükümetinin bu sükunetinde, Çin’den siyasi ve ekonomik beklentileri belirleyici rol oynuyor.
Çin'in baskı politikalarına ve insan hakları ihlallerine en çok Batılı ülkeler tepki gösteriyor. Geçmişte Uygurlara sahip çıkan Türkiye ve diğer Müslüman ülkeler ise Pekin yönetimine karşı sesini yükseltmekten kaçınıyor. Frankfurt Küresel İslam Araştırmaları Merkezi (FFGI) Direktörü Prof. Dr. Susanne Schröder'e göre Müslüman ülkelerin bu tavrının gerisinde, ekonomik hesaplar ve çıkarlar yatıyor.

Türkiye Çin’in Uygurlara baskısına neden sessiz kalıyor?

Türkiye'nin COVID-19 aşısı için Çin'e güvenmesi, milliyetçi ve İslamcı çevrelerde Ankara'nın karşılığında Uygur meselesinde taviz verebileceği endişesini uyandırdı.


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir COVID-19 aşısı karşılığında Çin ile Uygur muhaliflerinin iadesi konusunda pazarlık yapmakla suçlanıyor - bu, siyasi ve ekonomik gerekçelerin Çin aşısına gitme kararını etkilediği yönündeki eleştirilerin yanı sıra. Suçlamalar, Çin'in Aralık ayı sonlarında 2017 ikili iade anlaşmasını onaylamasıyla aynı zamana denk gelen ilk aşı grubunun teslimatındaki gecikmelerden kaynaklandı . Şu anda tatilde olan Türk parlamentosunun Şubat ayında davayı izleyeceği bildiriliyor.

Muhalefet milletvekilleri aşının ertelenmesi ile iade anlaşmasının onaylanması arasında bir bağlantı kurdular ve bazıları Ankara'nın aşı karşılığında belli Uygurları iade etmesi yönünde baskı altında olduğu suçlamasında bulundu. Uygurların Türkiye ile etnik, dilsel ve dini bağları var ve bunların yaklaşık 23.000'inin sığındığı tahmin ediliyor.

Ankara , aşamalı aşılamanın 11 Aralık'ta başlayacağını açıklamıştı , ancak aşı planlandığı gibi teslim edilmedi. İlk sevkiyat geldi iade anlaşmasının üzerinde tartışmalara akın az üç erteleme, sonra 30 Aralık. Uygur diasporası , Türk parlamentosunun anlaşmayı onaylamasına karşı sesli bir kampanya başlatarak çeşitli siyasi çevrelerden destek aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu , aşı ile Uygurlar arasında herhangi bir bağlantı olduğunu reddederek, Ankara'nın şimdiye kadar Çin'in iade taleplerini reddettiğini ve anlaşmanın Türkiye'nin “Uygurları Çin'e teslim edeceği” anlamına gelmediğini vurguladı.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OECD Ülkeleri ve Türkiye’nin Sağlık Sistemleri, Sağlık Harcamaları ve Sağlık Göstergeleri Karşılaştırması

Koronavirüs salgınının merkezi haline gelen Batı ülkelerinin sağlık sistemleri bu krize ne kadar hazırlıklı? Çoğu ülkenin yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı ile mücadele yöntemi, sağlık sistemi kapasitelerini aşmayacak şekilde vakaları kontrol altına almak. Özellikle Çin'den sonra epideminin merkezi haline gelen Avrupa ülkeleri ve ABD, virüsle mücadele açısından sıkı sosyal mesafe önlemleri alarak vatandaşlarını evde kalmaları konusunda uyarıyor. İtalya, İspanya ve Fransa gibi kimi ülkeler çok daha katı uygulamalara giderek sokağa çıkmayı belirli şartlara ve koşullara bağladı. Böylece koronavirüsün riskli gruplara ulaşması engellenerek ülkelerin sağlık sistemlerinin kapasitelerinin aşılmaması hedefleniyor. Bilim dünyasının ve uzmanların 'eğriyi düzleştirin' çağrılarının nedeni de bu. Dünyanın sağlık sistemleri en verimli ülkeleri! Türkiye listede... Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dev bir çalışma sonrası hazırladığı liste tartı

TÜİK Başkanlığı’na Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürünün eşi atandı!!!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı’na, Başkan Yardımcısı Muhammed Cahit Şirin vekaleten atandı. Şirin, Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürü olan Elif Esen ile evli. TÜİK’ten yapılan duyuruya göre, Kurumun Başkan Vekili Yinal Yağan, Sümer Holding’e Genel Müdür olarak atanırken, Başkan Yardımcısı Muhammed Cahit Şirin ise TÜİK Başkanlığı’na vekaleten getirildi. Muhammet Cahit Şirin, KADEM’de yönetim kurulu üyesi olarak çalışan daha sonra Emine Erdoğan’ın özel kalem müdürü olan Elif Esen’le evli. Muhammet Cahit Şirin ve Elif Esen’in düğünlerinin şahitliğini Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan yapmıştı. MUHAMMED CAHİT ŞİRİN KİMDİR? 1984 yılında İstanbul’da doğan Muhammed Cahit Şirin; ilk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. Şirin, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Ford, BP, Abbott gibi uluslararası firmalarda uzman ve yöneticilik pozisyonlarında görev yaptı. 2018 yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nda göreve baslayan Muhammed Cahit

Sağlıkta şiddet yasa teklifinin görüşülmesi önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi!!!!

Sağlıkta şiddet yasa teklifinin görüşülmesi önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi CHP Milletvekili Ali Şeker'in, sağlıkta şiddeti önlemeye dair yasa teklifinin görüşülmesi teklifi, Meclisteki AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sağlıkta şiddeti önlemeye dair yasanın bir an önce çıkarılması için  TBMM 'de görüşmelere başlanmasını istedi. Şeker’in bu önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda söz alan ve kürsüye doktor önlüğü ile çıkan Ali Şeker, "Vekil kimliğimle değil hekim kimliğimle konuşacağım. Sağlıkta şiddet yasası çıkana kadar da bu mikrofonda kalsın önlüğümüz” dedi. "SAĞLIKÇILARI ÜÇ GÜN ALKIŞLADIK AMA SONRA..." Milletvekili Ali Şeker, konuşmasında “Üç gün sağlıkçıları alkışladık ama sonrası üç nokta, boşluk. Eğer biz Meclis olarak bu sağlıkta şiddet yasasını çıkartmayacaksak ne farkımız kaldı? Sadece alkış yetmez